maanantai 22. toukokuuta 2017

Kaikenlaisia aivopieruja

Pienestä Virpin yllytyksestä ilmoitin Zoran meidän oman noutajakoirayhdistyksen taippareihin Tammisaareen. Mehän ei olla treenattu ihan hirveästi, mutta ajateltiin että kokeillaan nyt niin että mennään vähällä treenillä, jos ei toimi niin sitten seuraavalla kerralla kunnolla treeniä pohjalle. Mentiin erittäin matalalla profiililla, Virpi taisi olla mun koiratutuista ainoa, joka tiesi tästä. En halunnut aiheuttaa itselleni paineita kertomalla kaikille, ja itseasiassa se toimikin näin ihan hyvin.

Aamulla pakkasin molemmat koirat autoon ja hurautettiin Fiskarsiin. Koepaikalle ajettiin ihan ruukkialueen läpi, olipa kaunista! Täytyy kesällä ehdottomasti käydä joskus siellä aistimassa tunnelmaa.

Me oltiin ilmoittauduttu aamupäiväryhmään ja oltiin siinä neljäs koirakko. Koepaikalla ensiksi tietenkin ilmoittauduttiin. Sitten kävelin Zoran kanssa hetken ja tehtiin vähän damin pitoa. Sitten jo aloitettiin koe sosiaalisella käytöksellä. 

Zoralla vähän (tai vähän enemmänkin) alkoi ääni vuotaa, muista koirista johtuen. Mikrosiru luettiin ja se ei tuottanut mitään ongelmaa, eikä myöskään se kun tuomari kävi nopeasti haistatuttamassa kättään. 

"Käyttäytyy hyvin vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan" HYVÄKSYTTY

Yhteisen osion jälkeen vein Zoran autoon ja istuskelin itsekin siinä hetken aikaa. Mieli tuntui ihmeen levolliselta. Oli hyvä idea viedä koirakin hetkeksi pois käsistä, sillä sen ääntely ja se kun olisin yrittänyt puuttua siihen olisi varmasti syönyt yhteistyötä.

Koepaikalla oli uimapaikka, joten vähän ennen meidän omaa vuoroa kävin heittämässä kertaa keppiä veteen. Eipä tuottanut mitään ongelmia veteen meneminen. Tämän jälkeen odoteltiin hetki ja kun meitä edeltävä koira tuli pois alettiin jo hivuttautua kohti koepaikkaa. Tässä vaiheessa Zora oli tosi keskittynyt ja kuuliainen ja myös lopettanut ääntelyn. Niin se itseasiassa aina tekee, passiivisuus on sille hankalaa, mutta kun aletaan tekemään niin se on hiljaa. 

Tuomari lyhyesti selitti ensimmäisen tehtävän eli vesityön. Eipä siinä mitään erikoista ollut. Sitten ensimmäinen riista, alli, melko lähelle rantaan. Zora toi sen ihan kuin oppikirjasta, joskin ote oli kuulemma vähän pinnallinen. Palautus tuli vesirajaan, mutta sain sen siitä helposti noukittua talteen ilman että tarvitsi edes saappaita kastella. 

Seuraavaksi ammuttiin ja tuli heitto veneestä. Alli on aika paljonkin lokkia pienempi lintu, joten Zoran oli vähän hankala nähdä sitä kun se lähti uimaan. Se bongasikin vedessä killuneen "haulikon väliosan" tai jonkun sellaisen. Tämä osa oli aika samalla etäisyydellä kuin allikin, joten sitten se näki linnun. Se kävi sen luona ja ei ottanut sitä vaan lähti tulemaan takaisin.

Tuomari(harjoittelija) oli reilu ja veneestä heitettiin toinen alli, jonka noutamisessa ei sitten ollutkaan mitään ongelmia.

"Hyppää veteen vauhdilla" HYVÄKSYTTY 

Tästä siirryttiin sitten hakuruutuun. Siellä oli tietenkin ampuja ja heittäjä. Riistoina fasaaneita, jotka on ennen olleet Zoran suosiossa. Ammuttiin ja markkifasu heitettiin. Lähetin Zoran hakemaan sitä ja näin kun se löysi sen ja ei ottanut. Tiesin heti että se oli siinä, joko se on tosi spontaani riistan kanssa tai sitten ei ota sitä ollenkaan ja tulee vaivautuneena pois, kuten nytkin kävi. Tuomari meni leikittämään sitä ja heitteli fasaania, mutta se ei tietenkään auttanut. Eikä myöskään se, että otin sen viereen ja lähetin hakemaan. Eli se siitä ja koe loppui meidän osalta siihen.

"Käy hakualueella, mutta ei ota riistaa useasta yrityksestä huolimatta. Koe keskeytyy" HYVÄKSYTTY

"Ottaa oma-aloitteisesti vesilinnut. Ei suostu ottamaan maa-alueen riistaa yrityksestä huolimatta. Koe keskeytyy" HYLÄTTY

"Vesilinnuista pinnalliset otteet, maalintua ei ota" HYLÄTTY

"Suoraviivaiset vesilintujen palautukset rantaviivalle" HYVÄKSYTTY

"Kiinnostunut ja tarkkaavainen. Toisessa hieman kiihtyy" HYVÄKSYTTY

"Saisi olla parempi itseluottamus" HYLÄTTY

"Hyvä yhteistyö" HYVÄKSYTTY

"Nuori koira, joka tekee hyvän vesityön. Koira ei suostu tänään ottamaan maa-alueen lintua useasta yrityksestä huolimatta, joten koe keskeytyy" HYLÄTTY

Että sellainen tarina meidän taippareista. Oikeastaan en ole kovinkaan yllättynyt että tuossa kävi noin vaikka tietenkin taippariin pitäisi mennä ehkä vähän varmempana itsestään ja koirastaan. Kuten jo aiemmin kirjoitin, ihmeen rauhallisin mielin menin kokeeseen ja tuntui että käyttäydyin ihan samalla tavalla kuin mitä treeneissäkin.

Nyt mietintämyssy päähän ja mietitään että millaista korjaussarjaa yritetään viritellä. Toivottavasti joskus voitaisi vielä uudelleen yrittää taipparia!

PS. Tuo aivopieru koskee siis sitä että ylipäätään tuli idea ilmoittaa Zora taippariin. Sillä ei ole mitään tekemistä Zoran käytöksen osalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti