Sivut

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Mihin sillä on kiire

Tänään käytiin "kotikokeessa", kun meidän noutajayhdistyksen UMN:n epävirallinen Uudenmaan Ohjus oli Järvenpäässä. Paikkana oli itseasiassa samat maastot, missä ollaan käyty Foxin kanssa tokoilemassa. En kylläkään silloin ajatellut että ne sopisivat tähänkin tarkoitukseen.

Johtuen lyhyestä ajomatkasta, starttiin aika myöhään matkaan ja oltiin viimeinen koirakko paikalla. Olin ajatellut että otan Zoralta sen "ekan noudon" pois. Tuomareiden puhuttelu alkoikin sitten heti kun päästiin paikalle, joten jäi eka (huono) nouto ottamatta... Nimittäin puhuttelun jälkeen siirryttiin lähes suoraan ensimmäiselle suorituspaikalle.

Rasteina oli markkeeraus, ohjaus ja hakuruutu. Markkeerauksessa heitettiin kaksi ykkösmarkkeerausta. Jälkimmäisen saamiseksi täytyi mennä ojan yli. 

Ohjaustehtävä oli ihan tositosi helppo. Siinä vietiin koiran (ja tuomarin) kanssa dami pellon reunaan ja sitten lähetettiin koira hakemaan. Jos koira oli kytkettynä, tuli pistevähennys.

Haku olikin sitten vähän erilainen. Se tehtiin parityönä aika avoimessa, joskin risukkoisessa maastossa. Koirakolla oli aikaa 2 min yhden damin ylös saamiseen ja sen jälkeen oli toisen koiran vuoro. Molemmilla koirakoilla oli kolme vuoroa, eli kolme damia oli tarkoitus saada ylös. Jokaisesta noudetusta damista sai 2p.

Zoran kanssa aloitettiin markkeeraustehtävästä. Se näki heiton hyvin ja paikansikin sen hienosti. Palauttaessa se bongasi ilmeisesti jotain pupun papanoita, ja ajatus palauttamisesta katkesi pari metriä ennen minua. (tämä oli tarkoitus välttää sillä ensimmäisen noudon ottamisella etukäteen). Toisenkin heiton se näki hyvin. Palautus oli kyllä taas huono. Olen melko varma että oltaisi saatu vältettyä sillä, että olisi vaan tehty kuitenkin rauhassa ne ekat pari noutoa... Saatiin pistevähennyksiä, koska koira oli taippariotteessa. Pitäisi kuulemma luottaa koiraan, se ei olisi kuulemma kuitenkaan lähtenyt paukkuun. Eikä varmaan olisikaan.

Sitten siirryttiin odottelemaan ohjaustehtävää. Ensimmäisellä odottelupaikalla ei vielä ollut ääntelyä, mutta nyt alkoi jälleen esiintyä hiljaista piippausta. Hieman ärsyttävää, mutta epäilen sen johtuvan siitä, että Zoralla ole vielä kunnollista käsitystä, siitä mitä noissa odottelutilanteissa pitäisi tehdä. Vähän ennen omaa vuoroa siirryttiin syrjemmälle ja tehtiin vähän pitoa ja palautusta.

Itse tehtävähän oli tosiaan helppo. Zora kulki tosi kauniisti. Omasta mielestäni oikeastaan tässä onnistui kaikki tosi kivasti! Lähetyksenkin onnistuin pitämään tosi rauhallisena. Zora tykitti hirveällä vauhdilla damille (tuomari kommentoi että mihin sillä on kiire) ja palautti ihan samalla vauhdilla kauniisti mun eteen istuen. Jeejee! Tuomari oli tosin sitä mieltä, että koira oli päästänyt ääntä jossain vaiheessa, vaikka en kyllä itse kuullut sellaista ollenkaan...

Hakuun menemistä saatiinkin sitten odotella aika kauan. Siinä Zoralla oli parina vaalea käyttislabbisnarttu. Zora aloitti. Ensiksi se lähti selän taakse, josta kutsuin pois ja laitoin uudelleen ruutuun. Se teki tosi kivaa hakutyötä. Aika kuitenkin loppui ja jouduin kutsumaan sen pois ilman damia. Kaksi muutakin lähteystä se lähti tosi kivalla vauhdilla hommiin, mutta ei tuonut mitään. Tuomarin mukaan se oli kyllä löytänyt useammankin damin, mutta ei ottanut niitä. Että sellainen ongelma sitten... Parin työskennellessä saatoi kuulua vähän ääntä, mutta tämän rastin tuomari sanoi että se ei häirinnyt häntä. Saatiin kiitosta kuitenkin hyvästä hausta ja yhteistyöstä. Jos vertaa talvinomeen, niin rohkeutta oli liikkua laajasti hakualeella! 

Haku: "Koira kattaa hakualuetta hyvin, mutta hakutyöskentely ei käynnisty tänään. Koira toimii kuitenkin hyvässä yhteistyössä ohjaajan kanssa" Yleisarvostelu: 8p, Noudettu dami: 0p

Markkeeraus: "Noutaa suoraviivaisesti damit. Palautuksiin kannattaa keskittyä jatkossa" Noutotyö: 6p, yhteistyö 6p

Ohjaus: "Vauhdikas koira, suorittaa tehtävän mallikkaasti. Seurasi hihnassa. Äänteli hieman." Nouto: 10p, yhteistyö: 6p

Yleisvaikutelma: "Vauhdikas nuori noutaja, jonka kokemattomuus näkyi tänään osassa tehtäviä" Yleisvaikutelma: 7p

Pisteitä yhteensä 43/66.

Olen kyllä ihan tyytyväinen! Olisin kuvitellut että haussa olisi rokotettu enemmän tuomattomista dameista. Tosin jos se olisi aina löytänyt damin, niin oltaisi saatu 8p enemmän. Vaan eipä auta jossitella.

Nyt palaillaan vähän perusasioihin ja etenkin tuohon malttiin ja ääntelyyn ja palautuksiin. Ehkä niillä saataisi jotenkin noita meidän pisteisiin vaikuttaneita juttuja karsittua, kun koiralla olisi vielä selkeämpi kuva siitä mitä pitää tehdä. Vaikka tämänpäiväisenkin jälkeen oli ohjaaja jonkunlaisessa syväjäässä, on tämä kyllä kiva laji! Tuosta tulisi kyllä pätevä wt-koira, mutta sinne ei kyllä ole asiaa ennen kuin ääntely loppuu (ja saadaan taipparit läpi). Tykkään niin paljon treenata näitä noutohommia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti