Sivut

maanantai 21. joulukuuta 2015

"Siitä tulee hieno"

Lauantaina oltiin Zoran kanssa Tomi Sarkkisen koulutettavana Vantaalla. Olen ollut aiemmin Sarkkisen koulutuksessa kuunteluoppilaana, joten nyt kun meille tarjottiin paikkaa, niin tietenkin mentiin!Eihän tuo Zora kauheasti osaa, mutta me treeni-ideoita me sinne mentiinkin hakemaan.

Aloitettiin tehtävällä, jossa heitettiin markkeeraus pellolle ja sitten kuljettiin vastakkaiseen suuntaan damin putoamispaikasta. Zora tykitti tuttuun tapaansa noutoon ja löysikin damin aika kivasti. Palautus oli juuri sellainen epämääräinen, mitä sillä on ollut, ihan vaan johtuen siitä, etten ole niihin kiinnittänyt enempää huomiota. Nyt puututtiin sitten tähän palauttamiseen. Dami laitettiin Zoran suuhun ja sitten sitä alettiin rapsutella. Tässä on ideana se, että koira haluaisi olla damin kanssa ohjaajan lähellä, koska sillä on hyvä olla siinä. Itseasiassa, otteetkin isoista dameista olivat tosi hyviä.

Seuraavaksi tehtiin vähän samanlainen tehtävä. Heitto kaivon kannen lähelle ja koira noutamaan. Jo nyt Zora palautti paljon paremmin. Lähinnä siis se ei juossut täysiä ohitse, mitä se ennen teki. Se kyllä tekee kuten halutaan, kunhan sille vaan kerrotaan mitä sen pitää tehdä. Namit jätän kyllä nyt pois palautuksissa, kun tuolle riittää selvästi rapsutuksetkin, ja namien kanssa vaan sylkee dameja.

Päästiin kokeilemaan myös taakselähetystä, jota ei oltu tehty ollenkaan. Sarkkinen oli kuitenkin sitä mieltä, että Zoralle ei tuota ongelmia noutaa sen selän takapuolellakaan olevaa damia, kunhan se tietää, että dami on siellä. Itse menin viiden metrin päähän koirasta ja Zora istui selkä damia kohti. Ja niinhän se lähti, kun käskin noutamaan ja näytin kädellä :)

Loppuun tehtiin porukassa tehtäviä. Seuruutettiin koiria peräkkäin ja vuorotellen jonon ensimmäinen koira pääsi noutamaan. Oli mielenkiintoista katsoa muiden koirien suorituksia. Jokaisella oli omanlaisensa ongelmat. Zora nouti kivasti, mutta siitä meinaa vähän lähteä ääntä tuollaisessa tilanteessa. Ajattelin että se olisi jotenkin huono markkeeraamaan, mutta kyllä se nyt löyti heitot aika kivasti pellolta. Ja se osaa myös käyttää nenäänsä tosi näppärästi. 

Olen kyllä tyytyväinen tuohon Zoraan! Ja miten kiva noita noutojuttuja onkaan tehdä! Ei vaan valitettavasti oikein työaika anna periksi treenata valoisalla. Kuten jo sanottu, Zoralla on ihanan suuri noutohalu ja moottori. Lisäksi onhan se aika näyttävä sitten kun tykittää menemään. Se myös seuraa tosi tarkkaan mun eleitä. Osasi istua pienestäkin käsimerkistä istumaan noutamisen jälkeen, kun kuuntelin palautetta kouluttajalta. On se kiva treenikaveri!

Treeniteemoja ja muistettavaa tällä noutamisen saralla:
- lähihakupillitys työstöön
- luoksetulopillitys korvaamaan hihkumista 
- johdonmukaisuus käskyissä (mun koirille "hae" ei tarkoita mitään, mutta käytinpä sitten sitäkin nyt...)
- koira haltuun noutojen välillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti