Sivut

maanantai 20. huhtikuuta 2015

"Vanhus" treenaa nuorten seassa

Lauantaina ajelin Foxin kanssa Loimaalle Tollerityhdistyksen järjestämään noutajien koulutusviikonloppuun. Kyseessä oli oikeastaan nuorille noutajille tarkoitettu viikonloppu, mutta harkinnan jälkeen päätin ottaa Foxin treenikaveriksi ja Zora jäi vanhempieni luokse hoitoon. Foxi taisikin sitten olla porukan vanhin osallistuja, vaikka sehän on oikeastaan koira parhaassa iässä.

Me oltiin taippareihin tähtäävien ryhmässä, jossa kouluttajina olivat Hanna Laasanen ja Mari Ahlgren. Päivän ensimmäisessä treenissä tehtiin perinteinen motivoitu hakuruutu, jonka kautta kouluttajat oikeastaan saivat vähän kuinkin koirakon ongelmat selville. Foxillahan haussa ongelmana on lähinnä innon hyytyminen kutakuinkin kahden löydetyn damin jälkeen.

Foxi lähti tosi kivalla innolla ruutuun ja löysikin aika nopeasti damin. Kaksi ensimmäistä lähetystä olivat sitä tuttua touhua. Mutta teinkin sitten jo kolmannen lähetyksessä sen virheen etten ottanut koiraa kunnolla viereen istumaan vaan räiskäisin sen palautuksen jälkeen ruutuun. No eihän se tietenkään mihinkään lähtenyt vaan jäi vähän haahuilemaan. Koira takaisin ja muutama askel kohti ruutua ja uusi lähetys. Sitten taas löytyikin dami. Täytyy ehdottomasti niin Foxin kun Zorankin kanssa muistaa ottaa koira kunnolla viereen. Foxilla se jo lataa pienen hetken lisää motivaatiota ja Zoraa taas ehkä toivottavasti vähän rauhoittaa. 

Toisessa treenissä tehtiin koiran nähden hyvin hajustettu paikka, jonne jäi yksi dami. Foxi lähti etsimään sitä varsin kivasti. Dami oli piilotettu niin ettei sitä nähnyt silmillä. Foxi etsi ja hyppäsi kivenkin päälle saadakseen paremman vainun damista. Dami löytyikin lopulta. Näitä hajustettuja alueita treenataan kyllä lisää niin saadaan heti koiralta nenä auki ja jalat eivät sitten toivottavasti veisi ihan niin paljon (ei kyllä ihan varsinaisesti Foxin ongelma) ja toisaalta myös että silmillä etsimällä ei myöskään aina löydä.

Yön koirat nukkuivat varsin rauhallisesti omissa häkeissään huomioiden sen että samassa tilassa tai olla yli 10 toisilleen vierasta koiraa, joista valtaosa vielä oli aika nuoria. Foxillehan ei toki ole mikään ongelma nukkua häkissä kun se on tottunut reissaaja. Ja tokikin päiväkin jo vähän taisi painaa sitä. 

Sunnuntain ensimmäisenä treeninä tehtiin vähän samaa hajupaikkahommaa, mutta niin ettei koira ollut nähnyt kun alue tehtiin. Lähetykset piti tehdä ilman käsiä ja aluksi Foxi vähän katsoi "ootko siis tosissas että nyt saa mennä?" kun sanoin pelkästään suullisen käskyn, mutta toisella käskyllä se lähti. Ensimmäisellä hajualueella Foxin nenään tuli puussa olleen variksen haju (siis kuolleen). Se lähti sitä tarkastamaan ja hyppäsi vasten puutakin ja katsoi lähinnä ilmeellä "kattokaa, se on täällä!". Kutsuin sen kuitenkin lähemmäs oikeaa tehtävää ja se löysikin sitten lopulta damin hyvin kunhan tajusi etsiä sitä damin hajua, ei varista. 

Toisen lähetyksen kohdalla jouduin vähän odottelemaan että sain koiran fokuksen taas kohti hajualuetta. Kun se sitten vihdoin löytyi niin dami löytyikin helposti. Kolmannella kerralla Foxi teki hassun lenkin ja kävi tarkastamassa aiemmat paikat, mutta koska siitä tuli aika tasan rinki, päätyi se lopulta damin laahausjäljelle ja sitten löysikin damin helposti. 

Viimeisenä "tehtävänä" oli tarkoitus nähdä riistaa. Mulla oli vähän epäilykseni että ottaakohan Foxi sitä kun on taas ollut aavistuksen taukoa. Se meni markkeerausvarikselle kivasti ja nuuhki sitä hetken, kunnes alkoi tuijotella minua ja ilmeisesti odottaa toista kehotusta vaakun nostamiseen. Lopulta se kuitenkin nosti sen ja kun menin hihkumaan kehuja se tippui ja ei sitten noussut enää millään. Niinhän se onkin Foxin osalta että joko se ottaa tai sitten ei. Ja se ei tarkoittaa oikeasti ettei se sitten nosta sitä. Foxi kuitenkin kiinnostui hirveästi Hannalla olleesta lokista, joten sitä sitten heitettiin sille ja vähän leikitettiinkin. Ja kappas! Lopulta Foxi otti sen suuhunsa oikein syvällä otteella. Palautus tosin meni Hannalle, joka sen lokin oli heittänytkin. Toisella kertaa sitten se toi lokin mulle asti. Sikäli saa olla tyytyväinen, koska Foxi ei ole tainnut koskaan ennen kantaa lokkia maalla.

Viikonloppu oli todella mukava ja antoisa. Foxi tuntui olevan oikeinkin tyytyväinen kun Zora ei ollut mukana ja kieltämättä käyttäytyi niin että siihen sai olla todella tyytyväinen. Nyt on taas paljon treeni-intoa, onneksi on kaksi erilaista koiraa niin niille voi tehdä erityylisiä harjoituksia. Ehdottomasti mennään kyllä vastaavanlaisiin koulutusviikonloppuihin jatkossakin, oli kivaa! Omasta puolesta kiitos kaikille kanssatreenaajille, kouluttajille sekä muille viikonlopun takana seisseille tyypeille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti